Ook de naam van de Oekraïense president Poroshenko is opgedoken in de Panama Papers. Hij blijkt een slapende firma te hebben op de Britse Maagden eilanden waarmee je inkomsten kan verbergen voor bijvoorbeeld de fiscus.

De zaak krijgt veel aandacht in Oekraïne, maar ook in Nederland. Want juist morgen mag er gestemd worden over het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne. 

Zondagavond maakten onderzoeksjournalisten uit verschillende landen de resultaten bekend van een wereldwijd onderzoek naar belastingparadijzen. Onder andere staatshoofden blijken geld weg te sluizen via een advocatenkantoor in Panama: Mossack Fonseca.

Dergelijke constructies zijn in principe legaal, maar vaak worden de werkelijke eigenaren van deze bedrijven verhuld. Daardoor kunnen ze ook worden gebruikt om vermogen af te schermen of illegale handelingen te verrichten zoals het ontduiken van sancties of het betalen van steekpenningen. 

Onderzoek

Poroshenko heeft het snoepconcern dat hem miljardair maakte in 2014 formeel overgeheveld naar de Britse Kanaal-eilanden. Verschillende van de zogenoemde offshore-bedrijven van Poroshenko zouden niet in zijn opgaaf van vermogen staan. De Oekraïense president legt de beschuldigingen naast zich neer en zegt dat hij zich sinds hij president werd niet meer met zijn vermogen bemoeit. Het Oekraïense anti-corruptiebureau zegt geen onderzoek te gaan doen naar Poroshenko. Volgens het bureau mag het de president niet vervolgen. De Oekraïense belastingdienst heeft vandaag wel aangekondigd onderzoek te gaan doen. 

Wat zegt deze onthulling over Poroshenko? En wat zegt het over Oekraïne??

'Niet illegaal'

In EenVandaag een gesprek met de Oekraïense parlementariër Sergi Lesjtsjenko, op dit moment in Nederland om te lobbyen voor het associatieverdrag. Hij staat bekend als een politicus die strijdt tegen corruptie. Maar volgens hem is wat Poroshenko heeft gedaan niet illegaal. Wel denkt hij dat de kans dat Nederland ‘nee’ zegt tegen het associatieverdrag is gegroeid. Ook spreken we met Hubert Smeets, oud-correspondent in Rusland.