De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) waarschuwen consumenten voor het afslankmiddel Iomax  en roepen op de pil niet te gebruiken. Het middel, dat wordt gebruikt door sporters die meer energie willen krijgen en mensen die willen afvallen, zorgt voor bijwerkingen. 

Klachten over Iomax zijn al enkele jaren bekend, stelt het NVIC. Maar sinds medio 2012 meldden zich ineens meer gebruikers met klachten. Zij consulteerden de huisarts of het ziekenhuis met onder andere hartkloppingen, pijn op de borst en misselijkheid. De problemen ontstonden na de voorgeschreven dosering; een belangrijke reden voor het NVWA en het NIVC om aan de bel te trekken. Bovendien is de pil niet als geneesmiddel geregistreerd.

Iomax heeft tot dusver geen blijvende schade veroorzaakt. De personen die zich hebben gemeld zijn beter geworden. 'Maar dat is niet de norm', aldus de Benno Bruggink van de NVWA, 'wij willen gewoon dat dit spul niet geslikt wordt.'

Melders van de klachten geven aan de afslankpil vooral via het internet te hebben verkregen. Iomax blijkt populair te zijn onder bodybuilders, is te lezen via fora voor bodybuilding. De Voedsel- en Warenautoriteit  zegt dat in zeker één geval het middel in een sportschool was gekocht.

De NVWA en de NVIC kiezen voor een publieksactie om mensen zo snel mogelijk te waarschuwen. Ze ervaren het moeilijk gebruikers van het middel op te sporen. Niet alleen roepen zij op de pil niet te gebruiken, ook wil de NVWA graag horen van mensen die Iomax in huis hebben waar zij het hebben gekocht.

Luister rechtsboven naar een interview met Benno Bruggink van de NVWA.