Voor het eerst sinds de massamoord van juli 2011 houden de jongeren van de Noorse Arbeiderspartij (AUF) weer een politiek zomerkamp. Vandaag arriveren de eerste jongeren, vlakbij het eiland Utøya. 

Daar werden 69 AUF-aanhangers twee jaar geleden door Anders Behring Breivik doodgeschoten. EenVandaag is aanwezig op de eerste dag van het kamp in Noorwegen voor een reportage die later deze maand wordt uitgezonden.

Omdat de nieuwbouw op Utøya zelf in de zomer van 2015 klaar is, wijken de sociaal-democratische jongeren uit naar Gulsrud. Dat ligt 4,5 kilometer in een rechte lijn varen van Utøya. Bij helder weer kunnen de AUF-jongeren het eiland vanaf de oevers van Gulsrud zien liggen.

Het traditionele AUF-zomerkamp werd vorig jaar nog geannuleerd, maar volgens een woordvoerster snakten de politieke jongeren naar het Utøya-zomerkamp.

Tijdens het evenement praten de jongeren over het verleden en de toekomst en ze delen hun ervaringen en ideeën op politiek en sociaal gebied. Experts zien in het zomerkamp de bakermat voor de nieuwe generatie politici van de Arbeiderspartij, nog steeds de grootste politieke stroming in Noorwegen.

De Noorse premier Jens Stoltenberg (Arbeiderspartij), die de Utøya-kampen ,,het paradijs'' noemde, bezoekt het evenement vrijdag en houdt er onder meer een toespraak. De AUF verwacht dagelijks 1000 mensen op het kampterrein, waarvan er 800 veelal in tenten zullen overnachten. Een onbekend aantal geüniformeerde agenten en volwassenen zullen voor de bewaking zorgen. Het jongerenkamp van de Noorse Arbeiderspartij duurt tot en met zondag.

 

Proces Breivik: Terug naar Utøya