Sandra Brandt ergert zich steeds meer aan klagende mensen. Maar klagen over klagende mensen, dat vindt ze wat hypocriet. Ze startte een initiatief voor een klaagvrije maandag , dat vooral online groot opgepakt werd.

Klaagvrije maandag werd een jaar lang proberen om te leven zonder klagen en nu ze daar mee klaar is, hoopt ze iedereen warm te maken voor een klaagvrij leven. Sandra is vandaag onze Optimist!

Bekijk haar speech:

Klaagvrij leven is topsport en toch simpel.

Eerst denk je: ik ken er wel een paar die eens mogen ophouden met klagen. Dan besef je dat je klaagt over klagers en daarmee 1 van hen bent. Dat is moeilijk te verkroppen. Je had je namelijk boven hen gesteld door over ze te klagen. Nu zak je in je eigen aanzien.

Dan DE uitdaging. Vierentwintig uur klaagvrij. De uitdaging gaat van start en je zet flink de vaart erin. Maar bij de tweede bocht vlieg je er al uit. Je hoort jezelf namelijk klagen. Je zakt opnieuw in je eigen aanzien want je dacht toch echt dat je dit wel ff kon. Tot je opeens het licht ziet. 'Wacht eens even! Als ik klaag is het natuurlijk gewoon opnieuw de kunst om dáárover klaagvrij te blijven!'.  Je ligt dus niet uit de wedstrijd  sterker nog: na deze 24 uur wil je verder.

Je krijgt er aardigheid in. Je ziet het ineens als een spelletje. Wanneer klaag ik, waarover? En waarom? Waar is het te voelen? 

Het spelletje wordt een sport want je wilt steeds beter worden.

Hoe word ik klaagvrij? 

Tijd om je behoeften te onderzoeken. 

Tijd om de ander niet zo snel meer te beschuldigen maar juist proberen te begrijpen. Los van of je het er mee eens bent. 

Tijd om je vocabulaire aan te passen en niet te veralgemeniseren met woorden als 'dé politiek' en 'dé NS'. Ook woorden als 'jammer, wachten, te laat, te kort.. vallen als vanzelf uit het dagelijks woordgebruik als je verder en verder traint.

Maar dan. Je bent vijf maanden verder en lukt het niet meer. Je bent namelijk wat vergeten. Want je kan wel luisteren naar je behoeften...maar neem je ze ook echt serieus? Als je jezelf niet waardevol vindt zul je nooit die behoeften echt serieus nemen en blijft klagen over. 

Topsport is doorpakken ook als het moeilijk is.

Dus ga je kiezen voor de conclusie: 'Ik ben waardevol'. Alleen dan, ja echt alleen dan, kun je verdere prachtige stappen zetten in klaagvrij leven!

Dat hoeft niet vandaag al, dat scheelt, maar het mag wel... 

Dan zeg je namelijk die verjaardag af als je merkt op tijd naar bed te moeten om uit te rusten. Dan ga je een lunch regelen met de jarige omdat je haar wel graag spreken wilt. Dan ga je naar je manager en zeg je dat je graag meer betrokken wilt worden bij besluiten omdat je vindt dat je een scherpe kijk hebt op de materie.

Klaagvrij Leven daagt je continue uit om redenen te vinden om oprecht én klaagvrij te blijven. Geloof me. Ze zijn er altijd.