De wijkverpleging staat financieel onder water. Die noodkreet komt van Actiz, een branche-organisatie van zorgondernemers. Thuiszorgorganisaties voeren cliëntenstops in omdat het geld op is. Voor 2015 wordt een tekort van meer dan 240 miljoen euro verwacht. Het geld is op doordat het aantal cliënten fors groeit.

Er komen steeds meer hulpbehoevende ouderen die niet meer terecht kunnen in verzorgingshuizen en daardoor zorg thuis nodig hebben. De wijkverpleegkundige was daarvoor juist als oplossing bedoeld. 

EenVandaag gaat met wijkverpleegkundige Annet de Braak in Zoetermeer op pad. Ze werkt voor thuiszorgorganisatie Vierstroom. Die heeft eind vorige week een cliëntenstop afgekondigd. Het geld is op en de zorgverzekeraar komt niet met extra geld over de brug. 

Ook spreken we met Jeroen van den Oever, directeur van Fundis, waar Vierstroom onder valt. Tot slot Marianne Lensink, directeur zorg van Zorgverzekeraars Nederland.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.