Geen seconde rust kreeg het duo van de jongste Tweede Kamerfractie. Forum voor Democratie kwam zwaar onder vuur na uitlatingen over ‘ras en IQ’ - of vooral, het geen afstand nemen daarvan - en het royeren van maar liefst vijf prominente leden. Toen de nummer drie van de partij ook nog eens opstapte leek de partij ten prooi te vallen aan wat de LPF ooit fataal werd: intern gekrakeel.

Toch noteert Forum voor Democratie na deze tumultueuze maand 12 zetels in De Peiling, de peilmethode van EenVandaag en onderzoeksbureau Ipsos. Geen zeteltje verlies. Onderzoek dat we deden onder de FvD-achterban verklaart waarom. 

Interne democratie?

We vroegen kiezers en leden van FvD in het Opiniepanel naar de onrust binnen de partij als het ging om interne democratie. Ook vroegen we naar de ontmoeting van Baudet met Jared Taylor en naar het vermeende racisme binnen FvD: de uitspraken over ras en IQ die deze maand onderwerp van discussie waren.

De uitslagen schetsen een beeld dat niet duidelijker kan zijn: massaal vinden kiezers én leden dat er niets mis is met de interne democratie (82%) en dat de kritische FvD-leden terecht geroyeerd zijn (85%). "Er zijn genoeg bijeenkomsten en stemmingen", mailt een partijlid. "Er is niet veel democratie, maar wel genoeg" zegt een ander. ‘Dit is een partij in opbouw'.

Gesprek met Jared Taylor

En dan het vijf uur durende gesprek met Jared Taylor - u weet wel, de man met uitgesproken racistische ideeën, inspirator van extreem-rechts. Ook die ontmoeting kan op steun rekenen, van zowel FvD- kiezers (67%) als -leden (71%). Want "wat is er mis met een gesprek?" vraagt een lid. "Onze ministers praten ook met Saudi Arabie en Iran."

Uitspraken over ras, volk en IQ

Tenslotte ontstond deze maand discussie over uitspraken van een kandidaat raadslid van FvD: "Er is een verschil in IQ tussen volkeren. Dat is wetenschappelijk bewezen." FVD-Kamerlid Theo Hiddema viel hem bij in De Telegraaf. Sommige FvD-stemmers maakten bezwaar tegen sommige vragen die we hierover voorlegden omdat we in de vraag spraken over ‘ras’ en niet over ‘volk’ (het FvD-raadslid spreekt overigens wel over beide). Anderen vonden dat "dit verhaal uit zijn verband wordt gerukt door de media en linkse politici".

In elk geval scharen ook hier kiezers en leden zich achter de mannen van FvD: als we vragen of ze vinden "dat FvD-politici zulke uitspraken over ‘ras en IQ’ wel of niet zouden moeten doen" vinden zeven op de tien kiezers en leden van wel. Op de vraag ‘bent u het eens of oneens met de uitspraken van Ramartausing en Hiddema: "Er is een verschil in IQ tussen volkeren. Dat is wetenschappelijk bewezen" dan zijn acht op de tien het met die uitspraken eens.

"FvD hoeft geen afstand te nemen van wetenschappelijk bekende feiten", zegt een lid. "Het ging niet over ras, maar volkeren, wat absoluut bewezen is", zegt een ander. Eensgezind zegt de achterban dan ook: afstand nemen van zulke uitspraken is niet nodig. 

Geen achteruitgang, wel stilstand

Dus: weken lang ophef, maar voorlopig lijkt het erop dat het blazoen van Baudet ongeschonden is bij zijn achterban. Kanttekening daarbij is wel dat FvD nu weliswaar staat op 12 zetels, maar dat de opmars die we de laatste maanden in de peilingen zagen, tot stilstand lijkt gekomen.