Net op tijd lijkt de enorme fanzone aan de Copacabana af te komen. Maar er is dan ook dag en nacht gewerkt de laatste week. Het gigantische bouwwerk waaraan het even gigantische beeldscherm hangt, siert de boulevard. 

De televisie wordt getest maar geeft vooralsnog alleen maar blauw, wit, geel en groene blokjes. Met die laatste twee kleuren hebben ze hier natuurlijk geen enkele moeite. Met de eerste twee, de kenmerken van aartsrivaal Argentinië iets meer.

Taxichauffeur

Wat opvalt, als de eeuwige taxichauffeur een maatstafje mag zijn, is dat de stemming dat Brazilië wel even wereldkampioen wordt, wat lijkt af te nemen de laatste dagen. Pak 'm beet twee weken geleden hoorden we alleen nog maar jubelverhalen over de daden van hun team. Klem in de eindeloze verkeersinfarcten van Rio was de prietpraat steevast: Brazilië wordt wereldkampioen. Maar de laatste drie bestuurders (eigen onderzoek) trekken opvallend aan de rem als ik zeg dat het toch appeltje-eitje wordt voor Neymar en de zijnen. 'Nou vlak Duitsland niet uit', roept de ene. 'Hulk en Fred zijn niet in hun goede doen', weet nummer twee te melden terwijl nummer drie zelfs Nederland hoger inschat: 'Robben is de beste speler ter wereld, hadden wij die maar.' Worden de Brazilianen toch nog onzeker? 

Neymar

In de kranten gaat het hier veelvuldig over het al dan niet afkomen van het stadion in Sao Paulo én het mogelijk niet afreizen van tegenstander Kameroen naar Brazilië vanwege een conflict over bonussen. Bonussen die zo laag zijn in vergelijking met die van de andere teams dat Neymar het bedrag gewoon uit de achterzak zou kunnen trekken maar hij zou natuurlijk wel gek zijn. Oh ja Neymar, daar zijn ook zorgen over vanwege een blessure opgelopen op de training. Hoe vaak kun je een moment herhalen, vraag je je af als je de eindeloze tv's in bars, op terrassen en in winkels bekijkt? Telkens weer die ingezoomde beelden van een speler die tijdens een training (ze filmen alles en iedereen hier) z'n been lijkt te verrekken (amper te zien) en vervolgens eindeloos met een gepijnigd gezicht op het veld ligt. 

Maar het schijnt weer goed te gaan met de sterspeler. Men kan weer rustig adem halen. 

Stakingen zijn hier ook groot nieuws. Als het niet de leraren zijn die het werk neerleggen, dan toch wel het beveiligingspersoneel bij banken (gister twee uur bezig geweest om geld te pinnen, pinautomaten waren steeds leeg) of de buschauffeurs. Veel groepen die zich benadeeld voelen grijpen het WK aan om zaken voor elkaar te boksen. 

Supporters

En zo huppelen we hier in Rio de Janeiro gestaag naar het begin van het WK van komende donderdag. Langzaam zie je ook steeds meer andere kleuren dan die van Brazilië op straat verschijnen: Een groepje trotse Colombianen in hun rode wedstrijdtenue, wat Duitsers in het bekende smetteloze wit en we ontwaren zelfs een groepje kaaskoppen in oranje-shirts uit de vorige eeuw. 

Nog even en het feest kan beginnen.