Het rommelt binnen de partij 50Plus. Het bestuur is opgestapt na een oplopend conflict. Het is niet de eerste keer dat er onrust is binnen een ouderenpartij, bijvoorbeeld bij het Algemeen Ouderen Verbond. Die partij kwam in 1994 als nieuwkomer in de Tweede Kamer, maar belandde al snel ruziënd over straat.

Het was Martin Batenburg die het Algemeen Ouderen Verbond oprichtte. Hij wilde opkomen voor het belang van ouderen en dat bleek een schot in de roos. Toen de partij in 1994 deelnam aan de Tweede Kamerverkiezingen, behaalde Batenburg en zijn collega's direct zes zetels. De rol van fractieleider ging naar Jet Nijpels. Zij moest zorgen dat de ouderen een stem kregen in het parlement. Maar dat verliep in eerste instantie niet zoals gehoopt. 

'Te snel, te veel' 

Direct nadat de partij had plaatsgenomen in de bankjes van de Tweede Kamer, doken de eerste conflicten op. Jet Nijpels weet goed wat er destijds mis ging: "Het feit was dat we veel te snel in veel te korte tijd én een partij moesten oprichten én kandidaten moesten hebben. Daarnaast moesten we ook nog volop meedraaien in de Tweede Kamer. Dat was een proces dat veel te snel is gegaan. Achteraf gezien had dat niet zo gemoeten, maar de tijd drong". Kamerlid Theo Hendriks werd na een half jaar uit de fractie gezet vanwege solistisch optreden. Later zijn Nijpels en twee andere partijgenoten uit het AOV gestapt en zijn hun eigen partij Senioren 2000 gestart. 

Toch is, volgens Nijpels, de partij AOV zeker niet ten onder gegaan aan het eigen grote succes. "Het wel vrij heftig en onverwacht. En in het begin hadden we zeker wat gerommel, maar toen we eenmaal gesplist waren en als Senioren 2000 verder gingen, werd het rustig."

Intens gemene vrouw

De politiek is momenteel keihard, maar de voormalige AOV-fractievoorzitter heeft zelf ook aan den lijve ondervonden dat je een dikke huid moet hebben als politicus. Oprichter Jan Batenburg schilderde Nijpels in de media af als een intens gemene vrouw. "Het was geen makkelijke tijd. Als ik ’s morgens vroeg in de trein van Eindhoven naar Den Haag zat, had ik altijd de kranten bij me. Dan zag ik in grote chocoladeletters: 'Bende van Nijpels'. Dan wist je, als ik straks in Den Haag ben moet ik dat weer gaan uitleggen. We waren destijds wel echt het pispaaltje. Niets was leuker dan rollebollende ouderen over het Binnenhof."

'Oudere mannen die het net niet gemaakt hadden'

Nijpels denkt niet dat het binnen de fractie van 50Plus zo mis zal gaan, maar, zo benadrukt ze, ze kent de details ook niet. Conflicten zijn er binnen alle partijen, maar de ouderen binnen een ouderen partij zijn doorgaans niet de makkelijkste mensen, zo zegt Jet Nijpels: "Ik was zelf betrekkelijk jong destijds, 47 jaar. Ik kreeg te maken met wat oudere heren. En wat ik toen niet heb durven zeggen, maar nu wel: het waren vooral oudere mannen die het nét niet gemaakt hadden in het maatschappelijke leven. Zij dachten waarschijnlijk: 'als we het nou politiek in gaan, dan kunnen we nog eens belangrijk worden'".

De belangrijkste tip van Nijpels is gericht aan partijbesturen. Bestuursleden moeten zich niet te veel bemoeien met het wel van de politici. Tegen 50Plus zegt ze: "Laat mensen in de Eerste en Tweede Kamer en gemeenteraden hun werk doen, zonder dat ze op de achtergrond last hebben van ruziënde bestuursleden".