Slecht nieuws over de zorgpremies. Want die gaan stijgen. Door een verkeerde calculatie hebben verzekeraars te maken met een tegenvaller van 400 miljoen. Dus gaan wij ongeveer 30 euro per jaar meer betalen. Laten we zeggen 2,50 per maand. 

Dat klinkt niet als een enorm bedrag, maar het let wel, deze stijging staat los van de stijging die je normaal al kunt verwachten. Die wordt later dit jaar bekend gemaakt, dus dit komt daar nog weer bovenop.

Wij gaan met zijn allen die tegenvaller ophoesten. Woedende reacties op twitter. Geert Wilders noemt het ‘diefstal’ en iemand zegt ‘hoe belazer je de bevolking’? Maar de meest gehoorde klacht is dat de zorgverzekeraars deze premiestijging hadden kunnen voorkomen door de opgebouwde reserves in te zetten.

Want kijk maar eens naar deze tabel. Het rode gedeelte zijn de reserves die wettelijk verplicht zijn en het groene deel extra reserves. Die hadden ingezet moeten worden om de 400 miljoen onverwachte kosten op te vangen vinden veel mensen. Dat twittert onder andere Lilian Marijnissen van de SP. ‘No way’ zegt ze. 

We vroegen zorg-econoom Wim Groot of die boosheid terecht is. Hij is het niet met haar eens: “mevrouw Marijnissen heeft boter op haar hoofd. Het is juist haar partij die een wetsvoorstel heeft ingediend waarbij het verzekeraars zelfs verboden wordt om geld terug te geven uit hun reserves. Onderdeel hiervan is dat verzekeraars niet winsten mogen teruggeven aan verzekerden. Het is dus een beetje hypocriet van Marijnissen, het is juist haar eigen wet die het straks dreigt te verbieden.”

Het is dus eigenlijk niet zo gek dat die premies stijgen, of het nou via onverwachte kosten is of de standaard stijging ieder jaar. Begin dit jaar waarschuwden zorgverzekeraars al dat door grote verliezen de premies de premies de komende jaren zullen stijgen. 

Dat komt onder andere door de enorme stijging van de zorgkosten. Van 70 miljard in 2006 naar 95 miljard vorig jaar. Ongeveer 5600 euro per Nederlander. Daarmee zijn we een van de duurste landen wereldwijd. Aan de andere kant, in de VS betaal je als 21-jarige nu gemiddeld zo’n 250 dollar per maand, en als 64-jarige 750. Maar goed, ook bij ons wordt het dus steeds duurder.