Terwijl vorige week in de begroting van minister Schippers nog werd gesproken van een zorgpremiestijging van ongeveer 3,5 procent, blijkt nu dat de premie met bijna 10 euro wordt verhoogd: een stijging van meer dan 9 procent. Dat maakte zorgverzekeraar DSW vandaag bekend.

En dat levert een golf van kritiek op, want volgens velen schetste minister Schippers een te rooskleurig beeld van de situatie. Mensen zijn vooral boos dat het kabinet vorige week goede sier maakte met een koopkrachtstijging, terwijl nu blijkt dat een belangrijke factor in die berekening, namelijk de hoogte van de zorgpremie, veel hoger uitvalt. 

De afgelopen jaren zijn de zorgpremies niet enorm gestegen vanwege de goede reserves van de zorgverzekeraars. Die zijn ingezet om de premiestijgingen te kunnen beperken: ze hebben zelf veel bijgelegd. Want door duurdere medicijnen, de financiering van de wijkverpleging, het uitbreiden van het basispakket en hogere kosten in de sector, stegen de zorgkosten ieder jaar.

DSW zegt nu dat ze die reserves niet nog verder kunnen aanspreken om een verdere stijging van de premie te voorkomen. 

Volgens de Nationale Ombudsman betekent dit dat er ongeveer 300.000 mensen in de problemen komen met het betalen van de zorgpremie. Wij vragen zorgeconoom Wim de Groot of minister Schippers dit niet had kunnen zien aankomen. Daarnaast spreken we met politiek verslaggever Remko Theulings over de politieke impact van dit nieuws.