D66-voorman Alexander Pechtold vloog eind vorige maand samen met partijgenoot Kees Verhoeven in een privéjet naar Oekraïne voor een werkbezoek, maar wie betaalde dat reisje? Die vraag houdt veel mensen bezig, omdat Pechtold er zelf geen openheid over gaf, tot vandaag.

Op de site van de Tweede Kamer is sinds vanochtend te lezen dat de vlucht is betaald door het bedrijf van zakenman Frans Lavooij. Hij heeft een koffiefabriek in Oekraïne en is een kennis van Alexander Pechtold. Per persoon kostte de reis ongeveer 2750 euro, wat dus neerkomt op 5500 euro voor Verhoeven en Pechtold samen.

Reizen van Kamerleden moeten worden opgegeven in het reisregister. Het gebeurt wel vaker dat ze op andermans kosten werkbezoeken brengen aan het buitenland. De reis van Wilders aan Australië een half jaar geleden is bijvoorbeeld volledig betaald door een Australische politieke partij.

Maar Pechtold had de reis volgens de reglementen binnen een wéék na terugkomst al op moeten geven in dit reisregister en dat heeft hij niet gedaan. Als reden geeft Pechtold aan dat het tijd kostte om de exacte kosten te splitsen en te bepalen voordat hij het op kon geven. Maar dat is opvallend, want bijna geen enkel ander Kamerlid geeft die exacte kosten van zo’n reis op in het reisregister. Dat hóeft namelijk ook helemaal niet. Alleen zeggen door wíe de reis (deels of volledig) is betaald, is voldoende.

En ook is er veel ophef over het feit dat Pechtold eerder gezegd heeft dat D66 de kosten van de reis per privéjet volledig zélf zou betalen.

Op Twitter wordt nu gezegd dat Pechtold heeft gelogen.

Waar gaat het over vandaag op internet en sociale media, in de kranten en op radio en tv? EenVandaag selecteert elke werkdag uit die stroom feiten, beelden en meningen de belangrijkste Nieuwstrend.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.