Via klokkenluidersplatform Wikileaks maakte Julian Assange vanmorgen met een tweet bekend dat hij zijn lot in handen legt van de VN-commissie die zijn zaak onderzoekt. 

Assange zegt morgen om 12 uur de Ecuadoriaanse ambassade te verlaten. Krijgt hij geen gelijk van de VN-commissie, dan accepteert hij zijn arrestatie door de Britse politie. Krijgt hij wel gelijk, dan verwacht hij zijn paspoort terug te krijgen en vrijuit te gaan.

Al 3,5 jaar lang zette hij geen voet buiten de deur van de Ecuadoriaanse ambassade in Londen. De Britse politie ligt al ongeveer net zo lang voor de deur. Want overheden overal ter wereld beschouwen hem als een ‘gevaarlijke man’.

Uitzending 2011:

 

Zweden wil hem ondervragen vanwege een verkrachtingszaak, maar Assange is bang dat de Zweden hem vervolgens aan de Amerikanen uitleveren. Die willen hem berechten voor het publiceren van geheime informatie onder andere over missies in Irak en Afghanistan. Nu zit hij dus al jaren verscholen in de Ecuadoriaanse ambassade.

Maar er is hoop: de speciale VN-commissie die zijn zaak onderzoekt dus. Volgens de BBC gaat die commissie morgen besluiten dat Assange onterecht vast zit. Assange hoopt dat als hij morgen naar buiten stapt, de Zweden en Engelsen stoppen met pogingen hem te arresteren.

Dat is ook de hoop van velen op social media, onder wie die andere klokkenluider: Edward Snowden.

Maar het arrestatiebevel blijft voorlopig van kracht. Wat er dus gaat gebeuren als Assange morgen om 12 uur inderdaad naar buiten loopt, blijft afwachten.

Waar gaat het over vandaag op internet en sociale media, in de kranten en op radio en tv? EenVandaag selecteert elke werkdag uit die stroom feiten, beelden en meningen de belangrijkste Nieuwstrend.