Vandaag werd bekend dat het bestuur van AkzoNobel een bod van 27 miljard van PPG heeft afgewezen. Dat was al het derde bod van de Amerikaanse rivaal PPG. Tot grote vreugde van mensen op sociale media. 

Een greep uit de reacties op social media: ‘Laat die Amerikanen maar ergens anders graaien.’ ‘Hollands Glorie’. ‘Bedankt AkzoNobel.' ‘Hou je poot stijf.' 

Maar waar kennen we PPG eigenlijk van? PPG is een Amerikaanse bedrijf dat net als AkzoNobel groot is in verf. In 2007 namen ze al een ander deels Nederlands bedrijf over. SigmaKalon. Dat was op dat moment de tweede verfleverancier in Europa, na AkzoNobel.

PPG deed de afgelopen 17 jaar op deze manier al 65 overnames. En een ander Nederlands bedrijf dat door PPG werd overgenomen deed daarover zijn beklag in onze uitzending:

Nu dreigt er een vijandige overname voor AkzoNobel. Zo’n overname komt er op neer dat PPG dan de aandelen van AkzoNobel probeert te kopen, zonder dat het verf- en chemieconcern daarmee akkoord is. De macht ligt daardoor bij de aandeelhouders in plaats van het bestuur.

Een vijandige overname van AkzoNobel zou niet erg bijzonder zijn. Omdat de rente laag is en de economie aantrekt, is er de laatste jaren een overnamegolf ontstaan, waarbij er dus ook regelmatig vijandige overnames worden gedaan. Om dat in te perken spelen de EU en de Nederlandse overheid met de gedachte om daar regels tegen op te stellen. Daar is nu een Kamermeerderheid voor.

Een paar maanden geleden was er al veel te doen om de overname van een ander groot Nederlands bedrijf: Unilever door Heinz-Kraft. Beursanalist Corné van Zeijl legt in EenVandaag uit waarom Nederlandse bedrijven aantrekkelijk zijn voor buitenlandse giganten. 

Het is nog even afwachten of AkzoNobel ‘Hollands Glorie’ blijft. Veel mensen zouden een overname als een groot verlies zien, maar het verfbedrijf doet zelf ook dit soort grote overnames. In 2008 werd er in de Britse media enorm getreurd toen verffabrikant ICI door AkzoNobel werd overgenomen: “Het doet is gevallen voor een van de grootste tijdperken in de Britse industrie."

Daarnaast zijn er nog meer typische Hollandse bedrijven in buitenlandse handen: Kruidvat is in Chinese handen, De Ruijter Hagelslag in Amerikaanse en de Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam is in Britse handen.