In Rusland is er met verontwaardiging gereageerd op hoe er in het Westen wordt omgegaan met de aanslag gistermiddag in Sint Petersburg. Het dodental is inmiddels opgelopen tot 14. Er is een verdachte opgepakt.

Het is lang geleden dat er zo’n grote aanslag werd gepleegd in Rusland. De schok zit er goed in in het land. Sint Petersburg is in diepe rouw. Volgens Rusland-correspondent Pieter Waterdrinker is het rustig op straat.

De Russen zijn verontwaardigd op de reacties uit het westen. Als je het vergelijkt met eerdere aanslagen lijkt er internationaal veel minder sympathie en medeleven te zijn voor deze aanslag. Er worden wel plaatjes uit steun getweet en de hashtag ‘#prayforstpetersburg’ wordt gebruikt, maar van een grootschalige steun uit andere landen is geen sprake.

In Turkije was hier vorig jaar ook al verontwaardiging over. De Turken vonden toen dat er opvallend veel minder aandacht was voor aanslagen in Turkije dan voor aanslagen in Europa. Nu reageren Russen op sociale media op dezelfde manier.

Men vraagt zich hardop af waarom de Eiffeltoren en andere symbolische locaties in Europa bij aanslagen in Europa wél anders worden verlicht, maar nu niet.

Maar dat is niet alles. Waar de Russissche zender RT nog bozer over is, is de suggestie in Westerse media dat de Russische regering achter de aanslag zou zitten. Rusland zou daarmee de aandacht willen afleiden van protesten tegen Poetin, suggereert men.