In Frankrijk is commotie ontstaan over de boerkini, vrouwelijke zwemkleding die het gehele lichaam bedekt, die sommige moslima’s dragen.

De Franse premier Manuel Valls mengt zich vandaag ook in de discussie. Hij zegt dat de boerkini: “indruist tegen de waarden van de republiek” en dat “stranden gevrijwaard moeten blijven van religieuze statements”.

De aanleiding van deze discussie zijn er rellen op het Franse eiland Corsica ontstaan. Toeristen maakten daar foto’s van vrouwen in een boerkini. Een groep jongeren zou daar boos om zijn geworden en een ruzie hierover ontaarde in een massale vechtpartij. Zeker vier personen raakten gewone en drie auto’s werden in brand gestoken. 

Deze vechtpartij heeft ervoor gezorgd dat in het dorp Sisco op Corsica, als derde plaats in Frankrijk, een strandverbod ingesteld op boerkini’s. Op dit ingestelde verbod wordt heftig gereageerd.

Zo twittert de perschef van Human Rights Watch: “de boerkini strookt niet met de waarden van de republiek, maar het verbieden van een kledingstuk wel?”

Maar het verbod kan ook op begrip rekenen. Zo twittert PVV-er Léon de Jong:

Maar de verontwaardiging overheerst, zo wijst een aantal mensen ons op de mores in ons eigen land, begin vorige eeuw, toen vrouwen juist werden berispt als de badkleding niet bedekkend genoeg was.

En AD-columniste Hanina Ajarai schrijft: “Een boerkini is helemaal niet het uniform van de extremistische islam. De ‘extremistische islam’ vindt dat vrouwen niks te zoeken hebben op het strand, bedekt of onbedekt.”

Maar is een algeheel verbod in Nederland überhaupt een optie? We spreken erover met hoogleraar integratiestudies Han Entzinger.