Kinderen die na 1 januari 2017 worden geboren, mogen nooit een sigaret in handen krijgen. Stichting Eindspel Tabak pleit vandaag in AD voor een wettelijk verbod op de verkoop van tabaksproducten aan deze generatie.

De meeste rokers beginnen al voor hun achttiende verjaardag en dan is het nog moeilijk om de gevolgen te overzien. Als het roken eenmaal een verslaving is geworden, kunnen ze bovendien moeilijker stoppen. Met het pleidooi voor een verbod wil de stichting deze trend doorbreken.

Vanmiddag presenteerde de stichting een onderzoek naar de kosten van roken voor de Nederlandse economie. Ieder jaar overlijden in Nederland 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. Een gemiddelde roker sterft tien jaar eerder dan een gemiddelde nooit-roker. De totale kosten van roken bedragen 21,2 tot 43,2 miljard euro per jaar ten opzichte van een Nederland waar nooit gerookt is. Dit is 2.000 euro per jaar per hoofd van de bevolking. Alle accijns die wordt betaald en verdiend aan roken zijn hierbij verrekend.

Er kwam vandaag veel reactie op het voorstel van de stichting om roken onder jongeren te verbieden: de helft vindt het bemoeizuchtig, de andere helft juicht het voorstel toe.

Waar gaat het over vandaag op internet en sociale media, in de kranten en op radio en tv? EenVandaag selecteert elke werkdag uit die stroom feiten, beelden en meningen de belangrijkste Nieuwstrend.