Er is discussie over de Nationale Dodenherdenking op 4 mei. Theoloog Rikko Voorberg organiseert op 4 mei op het Rembrandtplein een herdenking voor omgekomen vluchtelingen. Met 3000 witte kruisjes wordt daarbij stil gestaan. En op dat plan om dat tijdens de Dodenherdenking te doen wordt fel gereageerd.

De voornaamste tegenstander van het initiatief is het CIDI, het Centrum Informatie en Documentatie Israël. Zij zeggen: ‘Wie alles op één dag wil herdenken, herdenkt uiteindelijk niets’. Voormalig voorzitter van het CIDI Esther Voet ging de discussie aan op Radio 1.

Ook op sociale media is dit een beetje de teneur. Mensen vinden dat het herdenken van vluchtelingen niet past op 4 mei. En uit Joodse hoek kwam ook een opvallende reactie, van rabbijn Lody van de Kamp. Hij schrijft in een column dat de Dodenherdenking voor alle doden is.

Het is niet de eerste keer dat de herdenking wordt uitgebreid. Sinds de eerste Dodenherdenking op 9 mei 1945 zijn er al een aantal aanpassingen gedaan. Dat soort aanpassingen zorgen ook bijna altijd voor discussie. En zo kreeg de Dodenherdenking af en toe een flinke politieke lading.

In 1961 bijvoorbeeld, toen werden ook de gevallenen tijdens andere militaire conflicten en vredesoperaties toegevoegd aan de herdenking. Met name linkse politici waren het daar niet mee eens omdat zo ook de politionele acties in Korea ook werden herdacht. 

En een paar jaar geleden was er veel discussie over de aanwezigheid van de Duitse ambassadeur bij de nationale herdenking. En toen de burgemeester van het plaatsje Vorden in 2012 opperde om tijdens de herdenking ook langs de graven van Duitse soldaten te lopen barste daarover een landelijke discussie los

Destijds vroeg EenVandaag de leden van het Opiniepanel naar hun mening. 57% van de deelnemers aan het onderzoek gaf toen aan dat het herdenken van Duitsers acceptabel is.

Met dat in het achterhoofd vroegen wij ons af hoe er nu gekeken wordt naar het initiatief om ook vluchtelingen te herdenken op 4 mei. Mariëlle Koekenbier van het Opiniepanel heeft dat vandaag onderzocht. De uitslag ''Geen vluchtelingen herdenken op 4 mei'' vindt u hier.