De onrust rondom de ‘tuigvloggers’ uit Zaandam bereikt vandaag ook het buitenland. De filmpjes van vlogger Ismail Ilgun worden nu ook internationaal opgepikt.

Zo kopt de Daily Mail vandaag: “Agressieve Turkse migranten filmen zichzelf terwijl ze een fietser in elkaar slaan, dansen op politiewagens en agenten intimideren”. En ook de Turkse media besteedt aandacht aan de volgers.

Zij beweren echter dat de vlogger is opgepakt omdat hij een aanhanger zou zijn van de Turkse president Erdogan, er wordt met geen enkel woord gesproken over de ongeregeldheden rondom de supermarkt in Zaandam waarvoor de jongens uiteindelijk zijn gearresteerd.

Een Turks-Nederlandse journalist was aanwezig toen Ismail Ilgun en zijn vrienden werden gearresteerd. In een Facebook-bericht spreekt hij zijn afschuw uit over de censuur van de Nederlandse overheid.

Er zijn dus een aantal arrestaties verricht. Volgens diverse bronnen zit daarvan alleen vlogger Ismail Ilgun nog vast. Er komt er ook steeds meer over hem naar buiten. Zo sprak het Algemeen Dagblad met zijn moeder en die vertelt dat hij is begonnen met vloggen om zijn schulden af te kunnen betalen. En dat strookt met zijn slogan “Keen Keld”, oftewel “Ik heb geen geld!” 

Over het gesprek met de moeder van Ilgun spreken we met AD-verslaggever Victor Schildkamp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.