Premier Theresa May van het Verenigd Koninkrijk heeft vandaag in een speciale persconferentie aangekondigd vervroegde verkiezingen te willen houden. De verkiezingen zullen al over zes weken plaats moeten vinden: op 8 juni 2017.

Aanstaande woensdag zal er worden gestemd in het Lagerhuis om de plannen voor de vervroegde verkiezingen goed te keuren. Minstens twee derde van de Lagerhuis-leden moeten voorstemmen om deze zogenaamde ‘snap election’ goed te keuren. Normaliter zouden de verkiezingen pas in 2020 plaatsvinden.

Voor alle partijen is dit een enorme uitdaging, maar Theresa May staat er in de peilingen goed voor. Correspondent Michiel Willems denkt dat de grootste oppositiepartij Labour op zo’n korte termijn geen inhaalslag kan maken.

Op sociale media reageerden alvast een aantal politici: 

Het is de negende keer dat er zo’n vervroegde verkiezing wordt gehouden in Groot-Brittannië. De laatste keer was in 1974. Ook internationaal is het niet bepaald uniek. Een van de meest opmerkelijke aankondigingen van zo’n verkiezing ooit is Robert Muldoon, voormalig premier van Nieuw Zeeland. Zichtbaar dronken kondigt hij nieuwe verkiezingen aan in 1984.

Nigel Farage, een van de grootste voorstanders van de Brexit, houdt zich op Twitter vooralsnog met andere dingen bezig: