Zo weinig mogelijk vlees en vis en helemaal geen zuivel, gluten en eieren, want laatstgenoemden zijn ‘de menstruatie van een kip’. Maar wel dagelijks vier ons (rauwe) groenten en twee stuks fruit: diëtisten maken zich boos om commercieel succesvolle ’voedselgoeroe’s’ die eetpatronen voorschrijven die eigenlijk heel ongezond zijn.

Aanleiding voor de discussie is een artikel in NRC Handelsblad over The Green Happiness: twee vrouwen die succes hebben met de verkoop van tienduizenden boeken en via sociale media honderdduizenden mensen bereiken. Zij presenteren hun methode als een allesomvattende lifestyle.

Volgens Merel von Carlsburg en Tessa Moorman kun je je ‘gezonder, energieker en gelukkiger eten’, als je maar ‘Your 50 days of Green Happiness’ volgt; een strikt dieet waarbij je meer niet dan wel lijkt te mogen eten en drinken. 

Zelf blaken ze ogenschijnlijk van gezondheid en succes. Het duo veinst dat iedereen dit kan bereiken aan de hand van een radicaal gewijzigd eetpatroon. Geen frisdrank maar gemberthee, boekweit en spelt in plaats van tarwe.

The Green Happiness is onderdeel van een bredere foodhealth-trend: ook Rens Kroes en Fajah Lourens sporen mensen aan zich aan te sluiten bij een gezondheidsbeweging. 

De Nederlandse hoogleraar Voedingsleer Martijn Katan stelt dat er risico’s zijn verbonden aan dergelijke eetpatronen. Hij waarschuwt vooral voor kinderen die hiermee opgevoed worden: zij kunnen een lichamelijke en geestelijke achterstand oplopen.

Het Voedingscentrum komt volgende week met een advies maar laten vast weten dat ze niet positief zijn over trends als deze: “Het is geen volwaardige voeding. Voor op de lange termijn is het ongezond.” 

Von Carlsburg en Moorman zijn, dat geven ze zelf ook toe, niet wetenschappelijk opgeleid. Veel voedingsexperts hebben nu hevige kritiek op The Green Happiness. De Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) gaat in gesprek met Merel von Carlsburg en Tessa Moorman.

Diëtisten noemen de methode ronduit schadelijk voor de gezondheid. ’Mensen die hun adviezen opvolgen krijgen te weinig voedingsstoffen binnen. De NVD zou hiertegen moeten waarschuwen’, stelt klinisch epidemioloog en natuurvoedingskundige Liesbeth Oerlemans.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.