We hadden al de Zwarte Piet discussie. Er was gedoe over kerst. Vandaag schrijft het AD dat nu ook het paasfeest onder druk staat, op christelijke basisscholen in Den Haag. Zij zouden “het christelijk karakter van hun paasfeest afzwakken om ouders van islamitische leerlingen te behagen.”

Op sociale media werd fel gereageerd op dit bericht. Er wordt van ’schande’ en ‘verraad’ gesproken.

PVV-leider Geert Wilders laat vanochtend via Twitter weten dat hij Kamervragen gaat stellen. En morgenavond wordt er in de gemeenteraad van Den Haag een spoeddebat gehouden hierover. 

De bewuste scholenkoepel hebben we benaderd voor een reactie, maar die wilden ze op camera niet geven. Eén van de scholen uit die koepel sprak wel met Radio EenVandaag, en zij ontkennen het verhaal.

Iets soortgelijks gebeurde afgelopen december ook al. Toen ontstond er commotie over een artikel in de Telegraaf: ‘Ook kerst krijgt zwartepiet.’ Het verhaal was toen dat kerst onder druk zou staan. Maar na wat checkwerk bleek het niet helemaal te kloppen en leek het een storm in een glas water.

Dit artikel van het AD over Pasen wordt door een aantal scholen ontkend, maar AD-hoofdredacteur Hans Nijenhuis staat nog steeds achter het verhaal in zijn krant, zo zegt hij in EenVandaag.

Vorig jaar was er ook al gedoe rondom Pasen. Toen ging het over een reclame van de Hema. Daarin stonden geen paaseitjes maar verstop-eitjes. En op de folder stond ‘vrolijk voorjaar’, in plaats van ‘vrolijk Pasen’. Maar ook dat bleek veel genuanceerder te liggen. Die eitjes werden al tien jaar zo genoemd en de Hema gebruikte het woord Pasen juist volop.

Toch lijkt dit voorval anders, want in Den Haag komt er een serieuze discussie. Veel mensen op sociale media zeggen dat onze tradities onder druk staan. Gert-Jan Segers van de ChristenUnie heeft daarvoor een oplossing: ‘Als iedereen die dit erg vindt voortaan wekelijks naar de kerk gaat, dan zal Pasen echt gewoon Pasen blijven.’

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.