Met een persoonlijke en bij vlagen emotionele speech overdonderde first lady Michelle Obama gisteren de wereld. Ze sprak op de Democratische Conventie, de plek waar Hillary Clinton officieel wordt benoemd tot presidentskandidaat van de democraten voor de verkiezingen in de Verenigde Staten in november.

Het wordt nu al de ‘beste speech uit Hillary's carrière’ genoemd. Het toonaangevende Politico spreekt nu al van de beste toespraak van dit verkiezingsjaar. 

Een fragment van de speech:

Het is het verhaal van generaties mensen die de ketenen van lijfeigenschap, de schaamte van onderdanigheid en de pijn van segregatie voelden, maar die doorgingen met hun strijd, hoop hielden en deden wat gedaan moest worden.Tegenwoordig word ik elke dag wakker in een huis gebouwd door slaven. Ik kijk toe hoe mijn dochters, twee prachtige, intelligente, zwarte vrouwen, met hun honden spelen op de oprit van het Witte Huis. Dankzij Hillary Clinton is het voor hen, en voor al onze zoons en dochters, vanzelfsprekend dat een vrouw de president van de Verenigde Staten kan worden.

Superlatieven te over dus, maar wat maakt een goede speech een goede speech en waarom was die van Obama zo goed? Lars Duursma is Amerikakenner, speechsspecialist en voormalig wereldkampioen debatteren.