Er is deze week veel te doen over neppe nieuwsberichten op social media. Facebook en Twitter staan al een tijdlang vol met fake nieuwsberichten die veel gedeeld worden en die voor waar worden aangenomen. Google, Facebook en Twitter hebben nu alle drie aangekondigd een einde te willen maken aan dit fenomeen.

Het probleem is groter dan je op het eerste gezicht zou denken. Zo is het meest gelezen nieuwsbericht over de Amerikaanse verkiezingsuitslag op Google een nep nieuwsbericht met verkeerde uitslagen. En Buzzfeed journalist Craig Silverman analyseerde dat de 20 meest gedeelde nepberichten over de verkiezingen meer mensen op Facebook bereikte dan de 20 meest gedeelde berichten van traditionele, betrouwbare media.

Paul Horner is een bekende naam in de wereld van de nep nieuwsberichten. Hij schrijft ze al jarenlang en verdient daar tienduizend dollar per maand mee aan advertentie inkomsten. Maar hij heeft nu spijt, zegt hij in The Washington Post. Hij stelt zelfs dat door zijn nepberichten Trump president is geworden. Of dat waar is, is moeilijk te controleren, maar zeker is dat Trump en zijn team gretig gebruik maakte van fake nieuwsberichten in de campagne.

Eerder bleek in een uitzending van EenVandaag al hoe serieus nieuws op Facebook wordt genomen door gebruikers