De laatste paar dagen is er nogal wat kritiek op het mediacommentaar tijdens de Olympische Spelen. Vooral de seksistische toon vinden veel mensen, en de media zelf ook, overheersen.

De Huffington Post en Opzij hebben de meest seksistische opmerkingen tijdens de Spelen op een rij gezet. En ook The Guardian komt met een handleiding voor verslaggevers van de Olympische Spelen om seksistisch commentaar te voorkomen. 

De Amerikaanse televisiezender NBC kreeg grote problemen toen de Hongaarse zwemster Katinka Hosszu goud won en het wereldrecord verbrak. De verslaggever  van NBC had alleen aandacht voor haar man en coach als grote verantwoordelijke voor haar succes.

En ook de Amerikaanse schutter Corey Cogdell won een bronzen medaille, maar The Chicago Tribune vindt haar huwelijk met een American footballer vooral interessant en kopt: "Vrouw van Bears-aanvaller wint medaille”:

Universiteit Cambridge bracht vorige week een onderzoek uit waaruit blijkt dat woorden ‘leeftijd’, ‘ouder’, ‘zwanger’ en ‘getrouwd’ of ‘ongetrouwd’ vaak gebruikt worden in combinatie met vrouwelijke atleten. Bij mannelijke atleten is dat vaak ‘snel’, ‘sterk’, ‘groot’ en ‘fantastisch’. Daarnaast worden vrouwelijke atleten vaak ‘meisje’ genoemd, bij mannelijke atleten wordt daarentegen het woord 'jongen' amper gebruikt. 

Ook krijgen vrouwelijke atleten vaak vragen die niks met sport te maken krijgen. Actiegroep Cover the Athlete probeerde het uit bij de mannen:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.