Verzekeraars zijn het meer dan zat. Als je een ongeluk veroorzaakt doordat je achter het stuur berichten op je telefoon checkt of verstuurt, draai je wat hen betreft zelf op voor de kosten. 

Ondanks alle waarschuwingen voor de gevaren van het gebruik van een mobiele telefoon tijdens het rijden, doen we het massaal. Telegraaf TV deed vandaag een steekproef door stiekem rijdende automobilisten te filmen op de A10. En ook uit onderzoek onder ons eigen Opiniepanel eerder dit jaar blijkt dat we de telefoon maar moeilijk weg kunnen leggen tijdens het rijden.

Het Verbond van Verzekeraars maakte bekend dat het aantal ongelukken ten opzichte van 2014 met acht procent is toegenomen. Het aantal verkeersdoden steeg van 570 naar 621. Afleiding door het gebruik van een smartphone wordt gezien als één van de belangrijkste oorzaken voor deze groei. Verzekeraars willen nu dat je zélf voor alle kosten opdraait als je een ongeluk veroorzaakt door telefoongebruik tijdens het rijden. 

Er is alleen één probleem: negentig procent van de verkeersongevallen gebeurt doordat een bestuurder niet oplet. Maar of dit veroorzaakt werd door telefoongebruik is lastig te bewijzen. De politie mag na een ongeluk niet zomaar je telefoon uitlezen in verband met de privacy. Transportverzekeraar TVM wil nu dat daar verandering in komt. TVM wil de de mobieltjes van vrachtwagenchauffeurs na een ongeluk uit kunnen lezen.

Maar ook belangrijk is de bewustwording van de ingrijpende gevolgen die het kijken op je telefoon in het verkeer kunnen hebben. We spreken met Michael Kulkens. Hij verloor vorig jaar zijn 13-jarige zoon Tommy-Boy die een ongeluk kreeg omdat hij al fietsende met zijn telefoon bezig was.