De Russische ambassadeur Alexander Sjoelgin in Den Haag is door minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders op het matje geroepen in verband met Russische kritiek op het internationale strafrechtelijke onderzoek naar het neerhalen van MH17.

De internationale onderzoekers van het zogenoemde Joint Investigation Team meldden eerder deze week dat de Buk-raket waarmee het vliegtuig van Malaysia Airlines op 17 juli 2014 is neergehaald uit Rusland kwam en na de lancering weer is teruggekeerd naar Rusland. De raket werd afgeschoten vanuit een gebied in Oost-Oekraïne waar pro-Russische rebellen de scepter zwaaien. Die resultaten werden door Russische ministeries in twijfel getrokken.

De Russische ambassadeur is te verstaan gegeven dat dergelijke ongefundeerde kritiek onacceptabel is, aldus een verklaring van Koenders. "In plaats van het onderzoek zwart te maken en twijfel te zaaien, dient Rusland - gezien het overtuigende bewijs - de gepresenteerde resultaten te respecteren."

Opvallend genoeg heeft het Kremlin gemeld blij te zijn met het uitnodigen van de Russische ambassadeur, zo was te zien op de Russische tv. En er was meer opvallends: een kritische Oekraïense vlogger die de Russische versie van de vliegramp betwistte in een talkshow werd de studio uitgewerkt:

Ook de Nederlandse journalist Pieter Waterdrinker maakte zoiets mee. Hij was in een talkshow kritisch over de Russische houding ten opzichte van het MH17-onderzoek en werd uitgejouwd. In EenVandaag een gesprek met Waterdrinker.