Twitterend Nederland viel donderdagavond massaal over een aantal jongeren uit Zaandam die in de uitzending bij Jeroen Pauw zaten. Vooral de zonnebrillen die de jongens ophielden zorgden voor een hoop reacties.  

De uitnodiging voor Pauw kwam na dagen onrust over filmpjes van deze jongeren die online komen. Ze zouden de buurt terroriseren, zich niks aantrekken van de politie en ze joegen een cameraploeg van Hart van Nederland woensdag de wijk uit.

Donderdag zat een aantal van hen dus bij Pauw, en dat leverde een bijzonder gesprek op:

De uitzending leidde tot veel reacties. Met name op twitter kwamen de meest uiteenlopende reacties die varieerden van woede tot hilariteit, en hier en daar ook wat steun voor de jongens. Er werden vooral ontzettend veel grappen gemaakt over de houding, de zonnebrillen en de eis dat er een buurthuis moet komen. Zo twittert journalist Roel Geraedts vrijdag dat hij ook een buurthuis af gaat dwingen.

Veel steun was er voor raadslid Juliette Rot uit Zaandam, die zelf in de wijk woont en in de studio weerwoord bood aan de jongens.

Maar het is de jongeren dus te doen om een buurthuis. Dat is in ieder geval het punt wat een aantal van hen probeerde te maken. Columnist Zinhi Ozdil schrijft daar ook over.

En dat is een geluid wat niet nieuw is, want eerder dit jaar berichten we nog over rellende jongeren in Ede, die naar aanleiding van de sluiting van een buurthuis wekenlang voor veel onrust in de wijk Voorthuizen zorgde.

Ook politiek Den Haag liet van zich horen: minister Van der Steur laat weten boos te zijn en dat dit gedrag echt niet kan. Wel zegt hij dat de politie de situatie onder controle heeft en dat we het niet groter moeten maken dan het is. Fractievoorzitter van de VVD in Zaanstad Gerard Ram heeft aangekondigd actualiteitsvragen te gaan stellen.

De Telegraaf meldde dat een van de jongeren uit de filmpjes als beveiliger werkt op Schiphol, en die jongen daarom de Telegraaf heeft verzocht de beelden te verwijderen. Daarop volgde weer een stortvloed aan reacties, en Schiphol liet weten daar direct in te duiken.