Rumoer in de voetbalwereld, de Engelse topclub Manchester United zou bezig zijn met een recordtransfer.

Het gaat om de 23-jarige Franse voetballer Paul Pogba. Hij speelt op dit moment nog voor Juventus en volgens de geruchten zou hij voor 125 miljoen Euro gaan verkassen naar Engeland. En dat is niet alleen een record, het is ook opmerkelijk omdat hij ooit juist hét grote talent van Manchester United was. In 2012 werd Pogba nog weggestuurd richting Juventus. En nu moet Manchester een astronomisch bedrag neerleggen om hem van datzelfde Juventus terug te kunnen kopen.

Waarom is zo'n voetballer zoveel geld waard? Bij iedere recordtransfer barst de discussie weer los. En dat is ook nu het geval, zo twittert iemand: 

Ondertussen vragen mensen zich af of er niet moet worden ingegrepen. Zo twittert een Engelsman: “Als FIFA en UEFA niet snel een transfer en salaris -plafond instellen, dan is de ondergang van voetbalclubs wereldwijd aanstaande.” 

Mensen blijven zich dus verbazen over de bedragen die uitgetrokken worden voor spelers. Hoe dat kan, daarover spraken we in de uitzending met sportmarketeer Frank van den Wall Bake.

Eerste transfer

De eerste transfer in het voetbal ging gepaard met wat meer bescheidenheid. In 1893 wist de Engelse club Aston Villa de Schotse voetballer Willie Groves vast te leggen voor een bedrag rond de 100 pond. Sinds die tijd zijn de transfersommen dus behoorlijk gestegen.

En de verontwaardiging daarover die blijkt van alle tijden te zijn. Zo noemde Ruud Gullit in 1987 zelfs zijn eigen recordtransfer naar AC Milan belachelijk. Terwijl daarmee nog maar 16 miljoen gulden gemoeid was.

En komt die recordtransfer er nu echt? De kapper van Pogba lijkt er in ieder geval wel uit te zijn, want hij plaatste gister per ongeluk een foto op Instagram waarbij hij zegt dat hij de speler even een nieuw kapsel heeft gegeven voor bij zijn nieuwe club.

Hij verwijderde de foto al snel. De transfer lijkt nu alleen nog vast te zitten op de vergoeding voor de Nederlandse zaakwaarnemer van Pogba, Mino Raiola. En hij ontkent de transfer vooralsnog.