Ruth Bader Ginsberg, de oudste rechter van het Hooggerechtshof (Supreme Court) in de Verenigde Staten heeft een rel veroorzaakt door te zeggen dat ze verhuist naar Nieuw-Zeeland als de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump de nieuwe president van Amerika wordt.

‘Notorious RBG’, afgeleid van de doodgeschoten rapper ‘Notorious BIG’, deed deze uitspraak in de krant The New York Times. De uitspraken die ze deed zijn zeer ongebruikelijk voor een rechter van het Hooggerechtshof.

De liberale Ginsberg staat bekend om haar strijd voor gelijkheid tussen man en vrouw. In de Amerikaanse cultuur wordt ze als cultfiguur gezien. Ze heeft een enorme aanhang, onder wie veel jonge feministen. Daarnaast heeft ze een eigen Tumblr, via deze website is zelfs fanmerchandise te koop, zoals dit T-shirt:

Op de uitspraken van Ginsberg wordt kritisch gereageerd. Zowel door voor- en tegenstanders van de rechter. Ginsberg zoekt vaker de grens op, maar nu lijkt ze toch te ver gegaan te zijn:

Donald Trump onthoudt zich tot nog toe van van enige uitspraak. 

Het is onduidelijk wat de gevolgen van de uitspraken voor Ginsberg zullen zijn. De ethische regels die zijn opgesteld voor Amerikaanse rechters gelden niet voor de rechters van het Hooggerechtshof. Overigens is het geen geheim dat de rechters van het Supreme Court een politieke voorkeur hebben. Rechters van het Hooggerechtshof worden namelijk benoemd door de president en zitten voor langere tijd in het ambt. 

Toch brengen de uitspraken van Ginsberg haar in een lastige situatie; mochten de uitslagen van de Amerikaanse verkiezingen, later dit jaar, aangevochten worden door het Hooggerechtshof, vanwege bijvoorbeeld een nihil verschil, dan zullen de conservatieven vinden dat Ginsberg zich op geen enkele manier had mogen uitspreken over de verkiezingen. 

Het aanvechten van verkiezingsuitslagen gebeurde al eerder. In 2000 besloot het Hooggerechtshof al dat George W. Bush de verkiezingen had gewonnen, ook al leek op de verkiezingsavond zelf alsof Al Gore gewonnen had. Deze situatie zou zich ook kunnen voordoen tijdens de verkiezingen tussen Clinton en Trump.