Ruim 2 miljoen mensen zagen hoe Nederland Noorwegen versloeg in de openingswedstrijd van het EK. Daarmee keken er meer mensen naar de Oranje-Leeuwinnen dan naar bijvoorbeeld de Champions League finale eerder dit jaar, of naar de etappe-overwinning van Bauke Mollema in de Tour de France. 

Veel kijkers dus, zeker in vergelijking met de eerste wedstrijd van het vorige EK in 2013. 770.000 mensen keken toen naar de wedstrijd van de Nederlandse dames tegen Duitsland. En nu dus meer dan 2 miljoen.

Volgens deze twitteraar maakte het AD dan ook een hele verkeerde inschatting. Want zij plaatsten 3 sportevenementen op de voorpagina, die gezamenlijk minder kijkers hadden dan de wedstrijd van de voetbalvrouwen.

Het vrouwenvoetbal groeit al jaren gigantisch. Begin jaren zeventig deden er nog maar 5.500 meisjes en vrouwen aan voetbal, terwijl er nu al meer dan 150.000 bij de KNVB zijn aangesloten. Die groei heeft ook te maken met de media aandacht die de laatste tien jaar is toegenomen, zoals je ziet aan deze analyse van het Mullier instituut. Ook zitten er tegenwoordig dameselftallen in de voetbalgame FIFA én stonden er voor het eerst voetbalvrouwen op de cover van de Voetbal International. 

Toch zorgde Johan Derksen onlangs nog voor wat opschudding met uitspraken in het programma Voetbal Inside.

Opmerkelijk is dat in een interview met de Volkskrant Derksen nu aangeeft dat hij radicaal van mening is veranderd. En dus lijken alle seinen op groen te staan voor het vrouwenvoetbal in Nederland. 

Dat het sentiment verandert wordt geïllustreerd door een Engelse krant. Een vertaalde samenvatting: Dames kunnen echt niet voetballen. Want ze stellen zich niet aan, ze maken geen schwalbe’s, naaien elkaar geen kaart aan en klagen niet bij de scheids. Kortom, ze snappen niet hoe het spelletje eigenlijk gespeeld moet worden.