Al maandenlang wordt er in het Rifgebied, in het noorden van Marokko, geprotesteerd tegen de overheid. En die protesten lijken deze week een hoogtepunt te hebben bereikt, nadat woensdag bekend werd dat ongeveer 25 demonstranten 18 maanden de cel in moeten.

Veel filmpjes van de demonstraties worden op internet gedeeld, want op de Marokkaanse televisie worden ze niet vertoond. Daarom zijn de sociale media heel belangrijk bij de opstand. Marokkaanse Nederlanders die online hun mening geven over de onrusten, krijgen te maken met heftige reacties. Het gaat zelfs zo ver dat een aantal Marokkaanse Nederlanders wordt bedreigd en geïntimideerd. Sommigen durven niet eens meer op vakantie naar Marokko deze zomer, zegt het meldpunt Rif Alert! vandaag in de Volkskrant.

Lange arm van Rabat

De bedreigingen komen van andere Marokkaanse Nederlanders die meer overheidsgezind zijn. Volgens een organisator van een protest in Nederland, die anoniem wil blijven, bestaat er een lijst van Marokkanen uit diverse Europese landen, die volgens de regering een bedreiging vormen voor de Marokkaanse eenheid. Toch is het belangrijk om door te gaan met het delen van de protesten op Facebook, zegt Abdelkader Benali in de Nieuwstrend.

Komend weekend worden er verschillende protesten gehouden in ondermeer Amsterdam, als steunbetuiging aan de demonstranten in Marokko.