Er zouden 8 Nederlandse jihadstrijders in Syrië zijn geëxecuteerd, dat meldde het burgerjournalistenplatform Raqqa is Being Slaughtered Silently (RBSS). Daarnaast zouden 75 andere Nederlanders zijn gearresteerd. De terreurstrijders zouden in opstand zijn gekomen tegen de leiding. De media doken erbovenop, nu is er echter twijfel of deze berichten wel kloppen.

Dit tweette RBSS gisteren:

Overal ter wereld werd dit groot nieuws. Sky News kwam met dit bericht:

Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) kwam vandaag echter met de melding dat ze uit “betrouwbare bronnen” binnen IS weten dat het foutieve informatie is. Volgens SOHR zet IS geen grote groepen strijders van dezelfde nationaliteit meer bij elkaar omdat er vorig jaar problemen zijn geweest met Oezbeken en Tunesiërs. 

Minister Bert Koenders van Buitenlandse zaken zegt het nieuws niet te kunnen bevestigen. Ook de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof heeft geen bevestiging gekregen.

Deze Belgische journalist meldt dat een Belgisch IS-lid zegt dat het leugens zijn:

Ondertussen heerst er op social media onder kenners onduidelijkheid:

Het is moeilijk om informatie over Syrië te verifiëren. Zowel RBSS als SOHR worden beschouwd als relatief betrouwbare bronnen, maar nu spreken zij elkaar dus tegen.