Barack Obama ligt onder vuur in de VS. Oud-president John Quincy Adams zei in 1829: ’Er is niets zieliger dan een voormalig president’. Dat geldt blijkbaar niet voor Obama. Eerst haalde hij al een boekendeal binnen van meer dan 60 miljoen dollar. En nu krijgt hij enorm veel kritiek vanwege een lucratieve deal.

Obama krijgt 400 duizend dollar voor een toespraak gesponsord door een financiële firma. Dit past wel een beetje in het beeld van het nieuwe leven van de oud-president: een luxe leventje, kitesurfen, vakanties op een privé-eiland, enzovoorts.

De New York Post noemt Obama daarom nu de nieuwste dat cat van Wall Street. Obama zou zijn idealen te grabbel gooien.

Je zou kunnen zeggen, er moet bij de Obama’s toch ook brood op de plank? Maar dat lukt zonder die speech ook wel. In 1958 is de zogeheten Former Presidents Act ingevoerd. Daarvoor kreeg een oud-president niks. Harry Truman was zelfs zo arm dat hij bij zijn schoonmoeder in moest trekken nadat hij het Witte Huis verliet. Daarom is er dus een pensioen geregeld voor de president van ongeveer 200.000 dollar per jaar.

Maar dat was voor oud-presidenten kennelijk niet genoeg. Gerald Ford was in de jaren 70 de eerste oud-president die zich liet betalen voor speeches. En Bill Clinton staat bekend als top-verdiener. Achmea haalde hem in 2011 zelfs voor meer dan 600.000 dollar naar Nederland. Dus wat dat betreft doet Obama niks bijzonders.

Gek genoeg mengt Donald Trump zich niet in de discussie. En dat komt misschien wel door zijn eigen spreek-verleden. Voor hij president werd was Trump de best betaalde spreker ter wereld. Met uitschieters van 1 tot 1,5 miljoen dollar per speech… 

In EenVandaag vertelt VS-correspondent Michiel Vos waarom er zoveel kritiek is op Barack Obama.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.