Gisteren is de Chinese Nobelprijswinnaar en mensenrechtenactivist Liu Xiaobo overleden. Xiaobo had leverkanker en was al enige tijd terminaal ziek. In 2010 ontving hij als eerste Chinees de Nobelprijs voor de vrede. 

Toen Xiaobo de Nobelprijs kreeg zat hij al gevangen vanwege een pamflet over politieke hervormingen in China. Xiaobo kon vanwege zijn celstraf de prijs niet zelf in ontvangst nemen. 

Het ontketende een handelsoorlog tussen China en Noorwegen, het gastland van de jury voor de vredesprijs. China nam wraak en stelde een boycot in op onder meer Noorse zalm.

Chinese media spreken nauwelijks over zijn dood. Het laatste artikel over Xiaobo dat te vinden is via Chinese zoekmachines dateert uit februari. En toen de BBC over zijn dood begon ging dat kanaal in China op zwart. 

Op de Chinese sociale media kunnen mensen het ook niet echt hebben over Xiaobo, want berichten over hem worden streng gefiltert. Elk bericht met Rust in Vrede wordt verwijderd en zelfs plaatjes van kaarsen zijn snel verdwenen. 

Xiaobo wordt iniedergeval niet vergeten want in het Amerikaanse congres en de senaat wordt al een tijd gesproken over het vernoemen van een straat naar de Chinese dissident. Niet geheel toevallig is dat de straat waarin de Chinese ambassade is gevestigd.