Een Nederlands filmpje gaat viral in Rusland. Zelfs de BBC bericht vandaag over dat filmpje van een bloemlegging op het Russische ereveld in Leusden. Die bloemlegging is georganiseerd door de stichting Russisch Ereveld en is bedoeld om de 865 Russen te eren, die daar na de Tweede Wereldoorlog zijn begraven. 

Het gaat om Russische krijgsgevangenen die in werkkampen terecht kwamen, waarvan er 101 omkwamen in een kamp in Amersfoort. Dat eerbetoon maakt veel los in Rusland. Het filmpje is via verschillende kanalen al een miljoen keer bekeken, en Russen plaatsen massaal emotionele dankbetuigingen onder het filmpje: ‘Ik heb gehuild’ en ‘bedankt Nederland’ staat eronder. Dat alles vanwege deze beelden:

Vandaag is er ook een herdenking op dat ereveld. 9 mei is voor de Russen eigenlijk een van de belangrijkste feestdagen van het jaar: de dag van de overwinning. Op deze dag wordt de Russische overwinning op nazi-Duitsland gevierd.

In het westen is de rol van de Russen in het verslaan van nazi-Duitsland onderbelicht gebleven, terwijl de Russen tussen de 20 en 30 miljoen mensen hebben verloren in de oorlog. En het oostfront is volgens historici beslissend geweest in de oorlog. In dat kader wordt onderstaand filmpje vandaag ook veel gedeeld. Het is van In The Now, een onderdeel van Russische zender RT.

De Britse premier Winston Churchill erkende de rol van de Russen in 1944 wel. Hij zei: “het Russische leger heeft die vuile nazi’s uiteen gereten.” En in dat opzicht is een onderzoek van een Frans onderzoeksbureau erg interessant. Daaruit blijkt dat Europeanen na de Tweede Wereldoorlog ervan overtuigd waren dat de Russen het belangrijkst waren in het verslaan van nazi-Duitsland. 

Maar dat is, vermoedelijk door de Koude Oorlog, totaal gekanteld en nu denken mensen blijkbaar dat Amerikanen veel belangrijker waren.