Hij is zo ongeveer uitgeroepen tot nationale held: Vincent Bakker uit Spijkenisse. Bakker reed op de A20 toen hij een rokende Audi A6 op de vluchtstrook zag staan. Hij zette zijn bestelbus direct aan de kant en zag twee kinderen die de brandende auto niet konden verlaten. Vincent sloeg met zijn vuisten de ruiten van de auto in en redde hiermee de kinderen.

 

Vervolgens vertrok hij na een kwartiertje om doodleuk een klusje te gaan doen in Rotterdam. Intussen werd het filmpje door de politie online geplaatst en het ging vrijwel direct viral. Vincents naam werd trending op Twitter en iedereen wil nu van hem weten hoe het allemaal gegaan is.

De politie is ontzettend blij met dit soort acties, want eerder dit jaar kwam er nog een bericht naar buiten van politiemensen die zich storen aan omstanders die niet helpen, maar alleen gaan filmen of toekijken. Dit Facebook-bericht van een agent werd destijds massaal gedeeld:

Dit zorgde voor een discussie over het zogeheten ‘omstander-effect’. EenVandaag sprak daarover met sociaal psycholoog Paul van Lange. Hij legt uit waarom het juist bijzonder is dat sommige mensen wél ingrijpen.