Deze vraagt overheerst al een week het nieuws. Vandaag bemoeide ook Bill Gates zich in de discussie: hij vindt dat Apple de FBI toegang moet geven tot de iPhone van één van de San Bernardino-schutters. 

De strijd tussen Apple en de FBI draait om de iPhone van Syad Farook, een van de twee aanstichters van het bloedbad in San Bernadino in december vorig jaar. De inlichtingendienst wil de berichten van de schutter inzien, maar dat kan niet omdat de iPhone vergrendeld is.

De rechter oordeelde vorige week dat Apple de telefoon moet ontgrendelen. De techgigant weigert.

Volgens Apple-topman Tim Cook is dat wat de rechter vraagt gevaarlijk. Dat stelt hij in een open brief. De FBI wil dat er een achterdeurtje ingebouwd wordt. En hiermee wordt volgens Apple een supersleutel tot alle iPhone’s gecreëerd. De FBI zegt dat het ze niet gaat om een zogenaamde 'master key', maar om de slachtoffers en rechtvaardigheid. 

Sinds de uitspraak mengen verschillende grote namen zich in het debat. De uitspraak van Bill Gates is opmerkelijk omdat de top van Twitter, Facebook, Google en WhatsApp juist achter Apple staan.

Ook klokkenluider Edward Snowden sprak zich uit. Hij noemt dit de belangrijkste tech-rechtszaak van dit decennium: 

Nabestaanden en slachtoffers van de San Bernadino-schietpartij zijn verdeeld. Aan de ene kant zegt moeder van de vermoorde Robert Adams dat privacy belangrijker is dan terrorismebestrijding. Daar tegenover staat een kort geding van slachtoffers tegen Apple. Zij willen het bedrijf dwingen om om mee te helpen om toegang te krijgen tot de versleutelde gegevens in de iPhone.