Goed nieuws voor vaders die bij ING werken, want na de geboorte van hun kindje mogen ze daar straks een maand betaald verlof opnemen. En ze krijgen de mogelijkheid daar nog drie maanden onbetaald verlof aan vast te plakken.

Daarmee loopt ING vooruit op wetgeving. Nu krijgen vaders nog twee dagen betaald verlof, en het demissionaire kabinet wilde daar vijf van gaan maken. Maar dat plan staat door de formatie op losse schroeven.

Controversieel

Voor de verkiezingen kwam VVD niet met een plan voor het vaderschapsverlof, maar de ondernemerspartij was eerder tegen langer verlof. De ChristenUnie wilde tien vrije dagen voor kersverse vaders en D66 zelfs drie maanden tegen 70 procent van het salaris. Ook de CDA staat positief tegenover langer verlof.

Veel partijen staan positief tegen over het plan, maar omdat onder andere de VVD het onderwerp controversieel noemt, duurt het zo lang. En dat veel partijen volgens het verkiezingsprogramma voor zijn, zegt blijkbaar niet zoveel, want dit onderwerp staat al sinds eind jaren 70 op de agenda blijkt als je even in de krantenarchieven duikt.

Van koploper tot achterblijver

Maar meer dan die twee dagen is er dus nooit van gekomen. Terwijl Nederland in 1913 juist het eerste land was dat betaald zwangerschapsverlof voor moeders in de wet opnam.

We waren dus ooit koploper, maar inmiddels zijn we een achterblijver. Landen om ons heen hebben minimaal tien dagen vaderschapsverlof. Sterker nog, in Zweden hebben mannen een jaar vaderschapsverlof en overwoog de overheid zelfs om vaders te dwingen daar ook daadwerkelijk gebruik van te maken. Aan de andere kant heeft Ierland kent überhaupt geen vaderschapsverlof.

Het is interessant dat een bedrijf het nu zelf oppakt en niet wacht op de overheid. ING is zeker niet het enige bedrijf dat dat doet. Dus het is mooi voor de publiciteit, maar niet origineel. Wel is het voor het eerst dat zo’n groot bedrijf het op zo’n grote schaal via de CAO uitrolt.

Trend

Het is onderdeel van een trend waarbij bedrijven steeds meer in secundaire arbeidsvoorwaarden investeren. Er is een enorme strijd gaande om goede arbeidskrachten te binden aan je bedrijf, zeker als het gaat om getalenteerde ict’ers. Het meest treffende voorbeeld is misschien wel het bedrijf Bynder dat al een jaar de werknemers zelf laat bepalen wanneer en hoeveel ze vrij zijn.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.