De Amsterdamse burgemeester Van der Laan krijgt veel kritiek op zijn uitspraak dat massale aanrandingen zoals in Keulen niet snel in Amsterdam zullen gebeuren.

Volgens Van der Laan zijn Amsterdammers daar ‘veel te lief’ voor. De burgemeester zei dat gisteren in Radio 1-programma ‘Dit is de dag’

Een bijzondere opmerking, noemt raadslid Dilan Yesilgöz (VVD) het. Volgens hem hadden ze 14 dagen geleden in Keulen ook niet voor mogelijk gehouden dat zoiets kon. 

Ook Kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA) heeft kritiek: ‘Ik zou het hem graag nazeggen en natuurlijk kunnen vrouwen in Amsterdam 's nachts nog steeds veilig over straat, maar laten we niet doen alsof er geen ernstige seksuele intimidatie is. Dat zijn geen zaken om weg te lachen.'

'Domme dingen'

‘Iedereen zegt wel eens domme dingen’, schrijft columnist Jan Dijkgraaf in zijn 'briefje van Jan' aan Van der Laan. Dijkgraaf: ‘Ook ik sluit uit dat in Amsterdam een massa-aanranding komt zoals in Keulen, met zo’n 1000 daders. Ik denk meer aan een massa-aanranding zoals in Stockholm, met tientallen daders.’

Cijfers

Maar wat is er nu al bekend. Hoe zit het echt met het aantal aangiftes van aanrandingen na grote evenementen? RTL Nieuws zocht het uit. Het blijkt om een gemiddelde van bijna 76 te gaan, twee weken na de onderzochte evenementen.

Ook is er een geval bekend waarbij asielzoekers waren betrokken. De vier verdachten van aanrandingen in Almere eind september bleken afkomstig uit het azc in de stad. De politie wilde pas na vragen van de lokale PVV-fractie bevestigen dat het om asielzoekers ging.

Docu Keulen

Ook is er vandaag weer veel aandacht voor de nasleep van de massa-aanrandingen in Keulen. SpiegelTV sprak in een documentaire met daders, slachtoffers en de politie. De Hamburgse Anne F. is één van de personen die geïnterviewd wordt. De docu toont haar haar stuk gescheurde slipje. 

De nieuwjaarsnacht in Duitsland zorgt nog steeds voor veel onrust. Voor vanavond worden er rellen verwacht. Rechtsradicale groepen zouden zich organiseren en uit zijn op wraak.