Vandaag zijn er Kamervragen gesteld over het wangedrag van PSV-supporters in Madrid afgelopen dinsdag. Na aanhoudende verontwaardiging in Nederland duiken internationale media ook massaal op het nieuws. De beelden gaan de wereld over.

En het nieuws haalde zelfs de Turkse kranten: president Erdogan veroordeelde het gedrag van de PSV-fans sterk. Hij verwarde ze alleen met Feyenoorders.

Het grootst is de verontwaardiging natuurlijk in Spanje. De Nederlandse ambassadeur moet op gesprek komen bij de burgemeester van Madrid. En op Twitter in Spanje en in Spaanse media gaat het er de hele dag over. 

De Spaanse justitie onderzoekt of ze tot vervolging kunnen overgaan, laat de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken weten. Hij noemt het gedrag van de supporters 'het aanzetten tot haat, minachting en vernedering van personen'. Ook roept Spanje het Nederlandse Openbaar Ministerie op actie te ondernemen.

PSV zelf heeft het gedrag scherp veroordeeld. PSV-directeur Toon Gerbrands liet weten dat voor deze supporters een stadionverbod dreigt, of erger.

update
clock 18-03-2016 11:50

Rectificatie uitzending wangedrag PSV-fans

Gisteren berichtte EenVandaag in de rubriek Nieuwstrend over het wangedrag van PSV-supporters in Madrid. Daarin zijn beelden getoond van een jongen die over een slapende jongen heen plast. 

Volgens GeenStijl ging het hier ook om een PSV-supporter in Madrid. Na afloop van de uitzending bleek dat dit niet het geval was. We hadden dit filmpje dus niet moeten uitzenden.