De Iraanse politie heeft acht mensen aangehouden wegens modefoto’s op Instagram van vrouwen zonder hoofddoek. Dit zouden onislamitische handelingen zijn. De Iraanse staatstelevisie meldt dat onder andere modellen, fotografen en visagisten zijn opgepakt. 

De operatie wordt Spider II genoemd en was gemunt op gebruikers van Instagram. Dit social media platform is erg populair onder jongeren in Iran. Het voormalig model Elham Arab (26) is erg populair op dit platform en is één van de gearresteerden. Zij plaatste voornamelijk hoofddoekloze fotoshoots in bruidsjurken. Het is nog niet duidelijk wie de andere arrestanten zijn.

Arab werd tijdens een live televisieprogramma op de Iraanse televisie ondervraagd, haar blonde haren verborgen onder een hoofddoek. In deze uitzending, bedoeld als boetedoening, zei ze dat jonge meisjes goed moeten nadenken voordat ze foto’s van zichzelf online plaatsen.

Dit is niet de eerste keer dat mensen om sociale media-uitingen gearresteerd zijn in Iran. In mei 2014 werd een groep jongeren opgepakt omdat ze een filmpje maakten waarin ze dansten op het nummer Happy van Pharrel Williams. De jongeren werden gestraft met zes maanden cel en 91 zweepslagen. Het ging om dit filmpje: