De hashtags horrorlente, code geel en sneeuw waren trending op Twitter vandaag. Iedereen heeft het over het winterse weer.

In het noord-oosten van het land werden mensen zelfs wakker in een witte wereld. Regionale kwam het tot een sneeuwdek van ongeveer drie centimeter. Online worden er al de hele dag winterse taferelen gedeeld, bijvoorbeeld Sometimes it Snows in April van de onlangs overleden Prince. Ook dit filmpje werd veel gedeeld op social media:

Degenen die meivakantie vieren zouden nu normaal gesproken op de camping zitten, maar veel campings blijven leeg door het weer. En natuurlijk Koningsdag: het wordt de koudste koninklijke feestdag sinds de jaren tachtig. En het is kouder dan tijdens kerst afgelopen jaar, toen was het 14 graden.

Veel Koningsdag-activiteiten zijn afgelast of naar binnen verplaatst en er zijn massaal poncho’s ingeslagen. Toch hebben bezoekers er weinig vertrouwen in: op verkoopsites als Marktplaats worden massaal festivalkaarten doorverkocht.

Sommigen proberen er een positieve draai aan te geven, zoals bierfabrikant Heineken:

En de commissaris van de Koning in Zwolle:

In EenVandaag spreken we meteoroloog Reinout van den Born van Meteo Group. Is dit weer nu uitzonderlijk voor eind april?