Er vinden hevige gevechten plaats rond Tarin Kowt, de hoofdstad van de provincie Uruzgan. Hier was het Nederlandse leger tussen 2006 en 2010 actief in één van de meest intensieve missies van de afgelopen decennia.

Zes jaar na het vertrek van de Nederlandse troepen, lijkt het erop dat de Taliban alsnog de controle overneemt.

Vandaag komen er berichten naar buiten van zware gevechten, waarbij de Taliban aan de winnende hand lijkt te zijn. Het Afghaanse ministerie van Buitenlandse Zaken meldt daarentegen dat de strijders alweer zijn verdreven. De precieze situatie is onduidelijk. Maar de voormalig gouverneur van Uruzgan noemt de situatie in Tarin Kowt uitzichtloos.

Het sentiment op Twitter is dat mocht Tarin Kowt vallen, de Nederlandse missie voor niets is geweest. Het was een zeer kostbare missie die aan 24 Nederlandse militairen het leven kostte. Het doel was om stabiliteit en veiligheid te creëren en de Afghaanse overheid te helpen hier zelf de controle over te houden. Dat is dus blijkbaar niet gelukt. Voormalig minister van Defensie Eimert van Middelkoop sprak  in juli dit jaar nog van een succesvolle missie.

De Taliban is nog erg actief in Afghanistan. Zo wist het vorig jaar nog voor het eerst sinds 2001 controle te krijgen over een grote stad, toen Kunduz tijdelijk werd ingenomen. De oorzaak lijkt te liggen in de politieke onrust en corruptie. 

Oud-gouverneur Uruzgan waarschuwt voor afglijden van het land: