Het wordt wel aangekondigd als 'het gevecht van de eeuw': de 40-jarige bokser Floyd Mayweather gaat zaterdagnacht de strijd aan met de Irese kooivechter Conor McGregor. Een clash van persoonlijkheden, maar ook van sporten.

De populariteit van het 'gewone' boksen neemt de laatste jaren af, terwijl Mixed Martial Arts, een combinatie van vechtsporten, steeds populairder wordt. 

En dan is altijd de vraag wat er gebeurt als die twee werelden het tegen elkaar opnemen. Mohammed Ali deed het al eens, in 1976. Kijk, dat was vreselijk. De worstelaar Antonio Inoki heeft bijna het hele gevecht op de grond gelegen zodat Ali hem niet kon slaan, en Ali wist zich er geen raad mee. Een aanfluiting.

Best betaalde atleet

Het gevecht van dit weekend is heel groot, de hele wereld kijkt mee. In Amsterdam kan je het volgen op grote schermen. Net als 40 jaar geleden tijdens de Rumble in the Jungle. Ali tegen Foreman. Als je in Nederland via tv wil kijken moet je 8 euro betalen, in Amerika 100 euro. Wil je erbij zijn, dan kost het goedkoopste kaartje je 1500 euro, wil je vooraan zitten dan kost dat 90.000 euro.

Het gros van die opbrengsten gaat naar Mayweather. In een half uurtje boksen pakt ie ongeveer 100 miljoen. En daarmee is hij de best betaalde atleet wereldwijd. Vrijwel alle analisten denken dan ook dat Mayweather het gevecht zal winnen. McGregor denkt daar uiteraard het zijne van...