De abortusboot van de Nederlandse organisatie Women on Waves wordt vastgehouden aan de kust van Guatemala. De bemanning mag niet van boord. Op het schip kunnen vrouwen onder begeleiding van medisch personeel gratis en veilig hun embryo laten weghalen.

In Guatamala is abortus alleen toegestaan als het leven van de moeder in gevaar is. Maar volgens Women on Waves worden er jaarlijks toch zo’n 65.000 abortussen gepleegd in het land. Daarom zijn ze door een organisatie uitgenodigd om naar Guatemala te komen. En via Twitter laten ze zien dat ze daar ook toestemming voor hebben gekregen.

Maar toch hield het leger ze tegen. Ze zeggen in een verklaring dat ze de boot hebben gestopt vanwege “de bescherming van leven en op basis van de geldende wetten.”

De reacties zijn verdeeld. Aan de ene kant staan de mensen die het terecht vinden dat de boot is gestopt. Zij vinden dat we niet met een opgeheven vingertje onze cultuur aan andere landen op moeten dringen.

Aan de andere kant verontwaardigde reacties over het tegenhouden van de boot. Ook vanuit Guatamala. Iemand daar schrijft: “46% van de kinderen hier lijdt aan ondervoeding, maar de regering maakt zich druk om een abortusboot. Ironisch."

De abortuswetgeving wereldwijd verschilt enorm, er is vooral een groot contrast tussen noordelijke en zuidelijke landen. Op deze kaart zie je in welke landen abortus nog illegaal is en alleen in uitzonderingsgevallen mag worden toegepast. Het groene gebied laat de landen zien waar abortus legaal is. 

Maar ondanks dat die abortusboot een Nederlands initiatief is, liep Nederland niet voorop qua abortuswetgeving. Abortus is pas in de jaren tachtig in de Nederlandse wet geformaliseerd. Terwijl andere landen daar veel eerder werk van maakten.