Het Nationaal Dictee der Nederlandse taal stopt, tot groot ongenoegen van veel twitteraars. Menigeen heeft regelmatig met een blocnote op schoot meegespeeld in de 26 jaar dat het programma bestaat. En dus boze reacties: ‘Niemand die de kijker wat heeft gevraagd’ , en komiek Diederik Smit ’alles wat met de eigen cultuur te maken heeft moet kennelijk weg’

Het is niet de eerste keer dat een spelprogramma over taal onder vuur komt te liggen. In 2006 werd Lingo ook ineens geschrapt. Althans, tot heel Nederland in verzet leek te komen. Er werd zelfs over gedebatteerd in de Tweede Kamer, waar bleek dat ook premier Balkenende van was.

Het Dictee moet stoppen vanwege de lage kijkcijfers. En juist dat wekte de woede van veel twitteraars:

Want het aantal kijkers is van 722.000 in 2014 gedaald naar 368.000 in 2016. Een belangrijke reden daarvoor is dat het programma is verplaatst van NPO1 naar NPO2. Maar los daarvan zie je dat de daling zich eigenlijk al inzet vanaf 2013. En laat dat nou net een veelbesproken dictee zijn geweest dat werd geschreven door Kees van Kooten. Veel mensen waren boos omdat het te moeilijk zou zijn.

De twitteraccount van het Groot Dictee beziet het besluit te stoppen gelukkig met de nodige galgenhumor:

Een veelgehoorde klacht op Twitter is inderdaad dat het dictee te moeilijk zou zijn. Ook zegt omroep NTR zegt dat het programma te ouderwets is geworden. Of, archaisch zoals ze dat zelf noemen, en dat ze zo’n woord gebruiken dat vindt deze twitteraar dan wel weer humor.