Vroeger hielden politici zich op de dag van de verkiezingen redelijk rustig, maar dat lijkt nu anders. Maar de laatste paar verkiezingen gaan ook de lijsttrekkers op verkiezingsdag niet alleen stemmen, maar ook de straat op. 

En daar lopen ze trouwens vandaag ook heel veel buitenlandse pers tegen het lijf, die hierheen is afgereisd in de veronderstelling dat de verkiezingen hier gaan tussen Rutte en Wilders. Maar ze kijken natuurlijk ook naar de peilingen, en zien dat Wilders iets zakt, dus ook lijsttrekkers als Jesse Klaver komen nu in de picture.

En online wemelt het van de oproepen om te stemmen, zoals je ziet. Get out the vote! heet dat in goed Engels. Want je kunt als partij nóg zo goed staan in de peilingen, als je kiezers vandaag op de bank blijven zitten, wordt het alsnog niks.

Uitspraken Rottenberg

En verkiezingsdag of niet, PvdA-prominent Felix Rottenberg vond het slim om vandaag, terwijl de stembussen open zijn, alvast maar de campagne van zijn eigen partij te evalueren: 'de campagne van Asscher is niet goed gegaan' wist hij. De uitspraken van Rottenberg -op verkiezingsdag!- maken het er de PvdA natuurlijk niet makkelijker op. 

Held op Links

Tijdens de campagne ontwikkelde Jesse Klaver zich tot held op links. Hij maakte school met zijn meet-ups school. Duizenden mensen kwamen er op af, waaronder heel veel mensen die voorheen nooit wat met politiek hadden. GroenLinks heeft nu 4 zetels in de Kamer en stevent op een voor GroenLinks historisch resultaat af.

Maar ook Sybrand Buma stal de show. De CDA-leider sprong al in het eerste RTL-debat in het gat op rechts dat viel door het afzeggen van Wilders en Rutte. Hij steeg iedere keer weer een zeteltje in onze peiling, en nu ligt “premier Buma” opeens op een ieders lippen bestorven.

Premiersrol

Met dank aan de kwalijke onzin die de Turkse president Erdogan over ons land uitkraamde, kon Rutte voor, tijdens, en na het debat de premiersrol pakken. Daardoor lijkt hij uit te lopen in de peiling. Maar ook Wilders hield maandag een voor zijn achterban gloedvol verhaal.

Grafrede voor de Kamergotchi’s

Een kort in memoriam voor de Kamergotchi’s: De app die werd geïntroduceerd door Arjen Lubach is een unaniem belachelijk groot succes geworden. Honderdduizenden Nederlanders hebben de verschillende lijsttrekkers op hun mobiel verzorgd. Maar vanavond om 21.00 uur, na het sluiten van de stembussen is het over en uit. Dan gaan ze allemaal dood. Voltooid leven voor de Kamergotchi’s.