Iedereen wordt weleens bijna van zijn sokken gereden op het fietspad. De vreugde was dus ook groot toen we het volgende in de krant zagen staan: ‘Geef elkaar de ruimte’. Dat is een project van de ANWB, de Fietsersbond en de Wielerbond NTFU. Zij werken aan een gedragscode op het fietspad.

Een van de grootste problemen is natuurlijk het snelheidsverschil. Een mix van steeds meer wielrenners, bromfietsen, scootmobielen, elektrische fietsen en mensen die rustig fietsen. 

Die chaos, daaraan moet een fietspad-code een eind maken. Volgend jaar moeten er overal bordjes komen te staan met aanwijzingen hoe weggebruikers elkaar de ruimte kunnen geven. Er wordt ook gesproken over het scheiden van snellere en langzamere fietspadgebruikers. In bijvoorbeeld Overijssel wordt gewerkt aan speciale snelfietsroutes.

Die chaos zorgt voor ongelukken. Op dit moment raken er jaarlijks ongeveer 350.000 mensen gewond na een val op de fiets. Dat zou te maken kunnen hebben met het feit dat we tussen 2004 en 2014 11% meer zijn gaan fietsen. Dus lopen de fietspaden volgens Veilig Verkeer Nederland vol.

Dat is natuurlijk niet zo gek, we staan bekend als fietsland. Wereldkampioen wielrennen Peter Sagan twitterde vorige maand nog dit filmpje met de tekst ‘Nederlanders gaan in een peloton naar hun werk. Dat moeten meer mensen doen.’ 

Uit Brits onderzoek van begin dit jaar blijkt dat het ontzettend gezond is. Als je met de fiets naar je werk gaat heb je 52% minder kans op hart- en vaatziektes, en 40% minder kans om aan kanker te overlijden.  

Dus gewoon dat drukke fietspad op! En aan die drukte hadden we eigenlijk allang wat moeten doen. Want Nederland loopt qua innovatie al helemaal niet meer voorop. Kopenhagen is inmiddels de meest fietsvriendelijke stad wereldwijd. En zo’n gedragscode gaat volgens mensen op sociale media ook niet echt helpen. Het wordt betutteling genoemd.