Mogen kinderen nog een blikje cola op school? Vanaf volgend jaar niet meer. Dan wordt de verkoop van frisdrank op middelbare scholen aan banden gelegd. De frisdrankindustrie heeft dit zelf besloten omdat ze hun verantwoordelijkheid willen nemen. Want het overgewicht bij kinderen neemt namelijk toe.

Kinderen worden dus steeds dikker, maar komt dat nu echt door frisdrank? Voor een groot deel wel. In 2012 is de link tussen frisdrank en overgewicht bij kinderen onderzocht.

Nederlandse kinderen die stoppen dagelijks frisdrank te drinken zijn na anderhalf jaar 1 kilo lichter dan kinderen die dat wel blijven doen. En dat heeft allemaal te maken met de hoeveelheid suiker. Wilfred Genee, die een tijdje geleden in ons programma nog pleitte voor een suikertaks laat zien hoeveel een kind daarvan jaarlijks binnenkrijgt.

Suikerbelasting in Nederland

In een blikje cola zit een hele berg suikerklontjes. Nederlandse kinderen drinken gemiddeld 48 gram suiker per dag aan frisdrank, limonade en vruchtensappen. Dat is veel, maar misschien goed om te vermelden dat we met zijn allen in Nederland al minder fris drinken dan in 2010. Toen dronken we nog 102 liter per persoon per jaar, nu is dat 86 liter.

Gaat dat nu nog minder worden door de invoering van dit frisdrankverbod? Hoogleraar Aart Jan van der Lelij van het Erasmus Medisch Centrum denkt van wel, maar toch zijn er zorgen. Want de light varianten mogen wel gewoon verkocht blijven worden op scholen. Maar daarin zitten weer zoetstoffen als aspartaam. Vaak wordt beweerd dat die kankerverwekkend zijn. Maar volgens Van der Lelij valt dat reuze mee.

Positieve reacties

De reacties op de voorgenomen frisdrankban zijn over het algemeen positief. Europarlementariër Annie Schrijer is bijvoorbeeld blij omdat ze zelf al had voorgesteld om dit wettelijk te regelen.

Maar er zijn ook ouders of kinderen die het jammer vinden. Zoals deze vader die vorige week boos was omdat de Tilburgse school van zijn zoon alle frisdrank per direct verbood. Kinderen mogen daar voortaan alleen nog maar water drinken in de pauzes.

Gelukkig is daar in Tilburg de strijdbijl inmiddels begraven en hebben de ouders begrip voor het standpunt van de school.