Reizigers hebben vandaag massaal foto’s van overvolle NS-treinen gedeeld online. Dit gebeurde naar aanleiding van een oproep die organisatie ConsumentenClaim vanochtend deed. 

Deze club wil de komende twee weken bewijsmateriaal verzamelen voor een mogelijke groepsrechtszaak tegen de NS. Honderden foto’s kwamen langs vandaag op sociale media.

In die groepsrechtszaak draait het om 8500 reizigers die last hebben gehad van overvolle treinen. Zij eisen minimaal vijftig procent van hun reiskosten terug. Volgens ConsumentenClaim wist de NS in 2014 al dat er tussen 2015 en 2017 een treinentekort zou zijn, en hebben ze daar niet naar gehandeld.

ConsumentenClaim voert sinds 2004 op grote schaal juridische procedures. Bijvoorbeeld ook tegen Nuon en Fortis. Ze werken op basis van no cure no pay. Bij een schikking verdienen ze 20% van het bedrag dat vergoed wordt. 

Interim-topman van de NS Roger van Boxtel reageerde vorige week bij Nieuwsuur op de claim: 'Er is geen recht op een zitplaats. We hebben bijna de hele dag een zitplaats, maar niet in de spits. Dar moeten we toch doorheen. En dat vraagt om inschikkelijkheid.'

Onderzoek treinreizigers

EenVandaag deed zelf onderzoek onder leden van het EenVandaag Opiniepanel. Ook hier blijkt dat de overlast groot is. Van de frequente spitsreizigers heeft 87 procent minstens één keer per week met te drukke treinen te maken. Tweederde zegt er zelfs dagelijks last van te hebben. 

Een deelnemer zegt hier over: 's Middags, zo rond half zes, kan ik zelden of nooit zitten. Soms echt als haringen in een ton opeengeperst. Vasthouden hoeft niet, want iedereen wordt vanzelf door anderen overeind gehouden.’ 

Deze mensen verwachten niet veel van de aangekondigde maatregelen van de NS zo blijkt uit het zelfde onderzoek: 83 procent heeft hier geen vertrouwen in. De inzet van extra bussen zoals de NS van plan zien ze niet als een verbetering.  

Het onderzoek werd uitgevoerd van 17 tot en met 19 februari 2016. Aan het onderzoek deden 735 mensen mee die minimaal drie keer per week in de spits reizen. 

Waar gaat het over vandaag op internet en sociale media, in de kranten en op radio en tv? EenVandaag selecteert elke werkdag uit die stroom feiten, beelden en meningen de belangrijkste Nieuwstrend.